Studieteknik #1: Innan kursstart

Ett par praktiska tips.

Det må låta en aning omständigt, eller för ansträngande. Men i det långa loppet vinner man på en genomtänkt studieteknik, alla dagar i veckan.

Jag testade att ”inte lägga så mycket energi på plugget” under en period på universitetet. ”För att vila upp mig”. Resultatet blev raka motsatsen. Så fort jag släppte på min studieteknik ( som ändå kräver en viss ansträngning ) så förstod jag mindre, tappade motivation och kände för första gångerna att det inte skulle bli det minsta kul med tentor.

 Ah okej.. För mig är det bra mycket mindre ansträngande att ligga lite före, än att ligga efter.  Registrerat..

En liten förtydning bara angående detta med att  ”ligga lite före”. Ingen anledning att ta det till en överdrift. För mig innebär det inte att ligga tre lektioner före schemat, utan det räcker gott och väl med att jag i förväg gör så många uppgifter som jag vet att jag inte skulle hinna på lektionen. Därmed kommer jag kunna gå därifrån utan att få en smärre ångest av att ”ha suttit med samma tal hela lektionen”. Det har hänt det också och jag gillar det inte helt enkelt.

Dåså. Dags att leverera några tips! Sen att detta är vad som fungerar för mig och kanske inte precis alla osv osv är väl så uppenbart att jag inte borde behöva nämna det – men nu gjorde jag det ändå.

Innan kursstart:

Jag kollar upp vilka kurser som jag ska läsa, vanligtvis är det tre stycken. I min mapp ”Plugg” på Google Drive så skapar jag en undermapp för varje kurs. Sedan tre bokmärkesmappar, samma där en för varje kurs. Ansträngningen till att komma igång med plugget ska vara minimal.

I varje bokmärkesmapp sparar jag länkar till:

 • Den matchande mappen på Google Drive.
 • Ett anteckningsdokument
 • Ett dokument med namnet ”Om kursen”
 • Kurshemsidan
 • Sida med tentor / info om examination
 • En undermapp ”Relevant/Övrigt” ( som fylls på under kursens gång )
  Tutorials/Videoklipp
  Diverse bra hemsidor

 

Lättåtkomliga bokmärken

Jag letar upp all grundläggande information om kursen som jag kan hitta,
t ex:

 • Antal labbar
 • Datum för kontrollskrivningar/tentor
 • Kursens innehåll / vad ska vi lära oss. Finns ofta i punktform någonstans

Allt detta skriver jag ner i dokumentet ”Om kursen”. I ärlighetens namn går jag inte in i detta dokument så många gånger under kursens gång. Men proceduren fyller ändå sitt syfte: det ger en förståelse för vad kursen går ut på och ungefär vad jag kan förvänta mig. Jag blir helt enkelt mer mentalt förberedd. De gånger som jag inte gjort detta kan jag komma på mig själv med att sucka något i stil med ”Ååh alltså vad ska vi ens ha detta till” eller ”Fattar inte ens vad vi håller på med”. Har jag istället läst att ”Kursen går igenom den grundläggande matematiken bakom xxx som används mycket inom yyy.”, sedan googlat lite på ämnet yyy och sett att det är bra häftigt så är jag taggad på en helt annan nivå.

Jag ser till att ladda ner kursernas scheman till mobilen. Det är helt klart värt att ladda ner dem en i taget för att få olika färger. Vad som händer i veckan ska vara enkelt att få en överblick på.

Sist men inte minst: kursbok/häfte med uppgifter/anteckningsblock och allt vad som kan behövas i kursen, i god tid.

En kommentar om “Studieteknik #1: Innan kursstart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *