.. har prestationsångest

Tänk om vi kunde lämna känslan om att det är livsviktigt att alltid lyckas till att det blir spännande att försöka, naturligt att misslyckas och lustfyllt att fortsätta ..

Jag kan tro att prestationsångest gror fram under en längre period, lite diskret, så där att man kanske sopar under mattan med att det. För mig personligen känns det lite så, jag vet helt ärligt inte om jag har prestationsångest eller inte. Antagligen lite, för det händer att jag kommer på mig själv med att oroa mig för något på grund av (troligtvis inbillade) förväntningar. 

När jobbiga tankar dyker upp, så är det otroligt värdefullt att ha en samling kloka ord i huvudet att plocka fram. Och inte minst att man vet om att det är en fullt naturlig och vanlig känsla att få. Tänk om ALLA var lika medvetna om vad det innebär och att det var lika självklart som ett skavsår på hälen. Om man hade svar på tal när någon säger ”det är klart att du kommer få jobbet, du lyckas ju med allt” istället för att låta det passera och gro fast som något som måste ske för att man ska fortsätta vara lyckad.

Jag försöker hitta de bästa knepen för att prestationsångest inte ska få en plats i mitt liv. Här nedan har jag påbörjat en liten samling av mina favoriter varifrån jag hämtat insikt och tips. Samt längst ner på sidan listar jag mina egna inlägg som har med ämnet att göra. Hör gärna av er om ni har fler tips.

Länkar till några guldkorn:

  • Avsnitt ”174. I prestationsångestens grepp” från Ångestpodden. Drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. De lyfter fram ämnet i ljuset med egna erfarenheter input från lyssnare.
  • Detta avsnitt (mellan 27:40 till 43:25) från podcasten ”Something you should know”. Intervju med psykologen Dr. Arthur Ciarimicoli som talar om fenomenet ”Permormance Addiction”. 
  • Avsnitt ”50. Tips för att hantera prestationsångest” från podden Monkey Mindset (Daniel Sjöstedt). Reder ut vad prestationsångesten kan komma ifrån och förslag på hur man kan förhålla sig till den. Exempelvis känslan av att prestationsångesten stiger ju bättre resultat man får, för att man då tror att förväntningarna från omgivningen ökar.