Studieteknik #1: Innan kursstart

Ett par praktiska tips.

 

Det må låta en aning omständigt, men i det långa loppet vinner man på en genomtänkt studieteknik. Under en period på universitetet testade jag att inte lägga så mycket energi på plugget, för att ”vila upp mig” – men resultatet blev raka motsatsen. Så fort jag släppte på min studieteknik så förstod jag mindre, tappade motivation och kände olikt tidigare att det inte skulle bli det minsta kul med tentor. Jag insåg att för mig är det mindre ansträngande att ligga lite före, än att ligga efter. En liten förtydning bara angående detta med att ”ligga lite före”. Ingen anledning att ta det till en överdrift. För mig innebär det inte att ligga tre lektioner före schemat, utan det räcker gott och väl med att jag i förväg gör så många uppgifter som jag vet att jag inte skulle hinna på lektionen. Därmed kommer jag kunna gå därifrån utan en oro över att uppgifter kvar – och snart kommer nya. Det har hänt det också och jag gillar det inte helt enkelt.

För mig är det viktigt att känna ett engagemang till kurserna jag läser och detta gärna redan innan kursstart. Jag vill veta vad kurserna innehåller, hitta något som motiverar mig till att lära mig just detta och sedan se till att jag har strukturerat kursmaterialet. Så här kommer några av mina tips!

Notis: Du kanske kommer på justeringar på tipsen som passar bättre för just dig?

Innan kursstart:

 

Lättåtkomligt kursmaterial – allt för att sänka trösklarna för att komma igång med plugget.

I min pluggmapp på google drive så skapar jag en undermapp för varje kurs. I webbläsaren skapar jag sedan tre bokmärkesmappar, samma där en för varje kurs. I varje bokmärkesmapp sparar jag länkar till:

 • Den matchande mappen på Google Drive.
 • Ett anteckningsdokument
 • Ett dokument med namnet ”Om kursen”
 • Kurshemsidan
 • Sida med tentor / info om examination
 • En undermapp ”Relevant/Övrigt” ( som fylls på under kursens gång ) med t ex:
  Tutorials/Videoklipp
  Diverse bra hemsidor

Jag ser också till att ladda ner kursernas scheman till mobilen. För mig är det viktigt att snabbt kunna få en överblick av veckan och jag brukar läsa in kurserna en i taget i min kalender för att få dem i olika färger för extra tydlighet. 

Lättåtkomliga bokmärken

Kursernas innehåll – innehåll och deadlines vill jag inte få som överraskningar under kurserns gång

Jag letar upp all grundläggande information om kursen som jag kan hitta,
t ex:

 • Antal labbar
 • Datum för deadlines/tentor
 • Kursens innehåll / vad ska vi lära oss. Detta finns ofta i punktform någonstans

Allt detta skriver jag ner i dokumentet ”Om kursen”. I ärlighetens namn går jag inte in i detta dokument så många gånger under kursens gång. Men proceduren fyller ändå sitt syfte: det ger en förståelse för vad kursen går ut på och ungefär vad jag kan förvänta mig, jag blir helt enkelt mer mentalt förberedd.

Engagemang för kursen – jag vill kunna förklara för mig själv varför jag spenderar tid och energi på kursen

Denna punkt har också att göra med att sätta sig in i kursens innehåll och vad jag kan ha för användning av det i framtiden. De gånger som jag inte gjort detta kan jag komma på mig själv med att sucka något i stil med ”Ååh alltså vad ska vi ens ha detta till” eller ”Fattar inte ens vad vi håller på med”. Har jag istället läst att ”Kursen går igenom den grundläggande matematiken bakom xxx som används mycket inom yyy.”, sedan googlat lite på ämnet och sett hur häftigt det kan vara så är jag taggad på en helt annan nivå.

Sist men inte minst: skaffa kursbok/häfte med uppgifter/anteckningsblock och allt vad som kan behövas i kursen, i god tid.

En kommentar om “Studieteknik #1: Innan kursstart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *