Exjobbsnytt: VPN, RTSP, threading, Raspberry Pi..

.. med mera! De senaste veckorna av exjobb har bjudit på många nya tekniker och kluringar. Projektet innehåller många delar som ska kopplas samman (se detta inlägg) och vissa av dem har känts lite abstrakta fram tills nyss. Exempelvis så visste vi att det fanns en Axis-kamera på plats på Kolmården. Däremot visste vi inte riktigt vilken funktionalitet den hade och hur vi skulle kunna komma åt videoströmmen. När något känns abstrakt är det ju ibland också svårt att formulera de frågor man behöver svar på.. Nu är vi glada över att ha ersatt flera frågetecken med spännande resultat 😀

Livedetektion av Zebror på Kolmården - från kontoret!

Förra veckan var vi iväg på två besök som gjorde saker och ting klarare för oss. Vi spenderade en heldag på Kolmården och fick lära oss om den hårdvara som används för projektet. Eftersom målet är att få ut kameran mitt på savannen så jobbas det på ett elskåp som drivs på solceller. Skåpet är fyllt med batterier, spänningsmätare, nätverksswitch m.m. och var också något som kändes abstrakt förut (iallafall för mig som inte har så bra koll på ellära hehe). Lyckligtvis fick vi en bra genomgång på Kolmården och närmare förståelse av kopplingen mellan kameran, skåpet och den Raspberry Pi som vår kod ska in på.

Att koppla upp till kameran var minsann klurigt ändå. Dels så behövde vi koppla upp oss via Kolmårdens VPN och därefter skicka en request för en specifik url för att komma åt videoströmmen via RTSP (Real Time Streaming Protocol) som inte var helt lätt att hitta. Tydligen så spelade det roll vilken webbläsare vi satt i och vart vi skrev vår kod, så ibland kunde vi tro att vi fastnat fast vi var på rätt väg.. tur att vi är envisa 💪

Dagen efter var vi på besök hos Axis Communications och fick mer koll på deras kameror och en del övriga tips. Hem från Linköping fick vi även med oss en Raspberry med kameramodul som vi kunde lägga in vår detektionsmodell på och testa i realtid på kontoret. I tidigare projekt där vi använt en Raspberry så har någon annan haft det ansvaret, så det var kul att vara med i trixandet den här gången och lära sig mer! 

Ytterligare nytt är att vi börjat med Dropbox for Python SDK för att skicka vidare resultat från vår Raspberry och då vi testar livestreamen från Kolmården på datorn. Sedan (puh!) för att kunna detektera djur i videoströmmen i realtid så dök jag idag in i threading-djungeln. Kortfattat så skickar vi nu iväg en viss frame för detektion, och ser om den föregående är klar. Innan denna ändring så laggade videon då vår modell behöver ca 300 millisekunder att hitta eventuella objekt, medan nu upplevs det som att videoströmmen detekteras live.

Fler inlägg om exjobbet:
Exjobb Ngulia – Vad gör vi
Exjobbsstart
Reka exjobb i djurparken
Mina drömmars exjobb. händer det??

Amanda meckar med elskåpet på Kolmården!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *