.. behöver en bättre studieteknik

Hjälp jag.. behöver en bättre studieteknik

Som jag skriver i det här blogginlägget så är min inställning att ifrågasätta mitt engagemang, snarare än mina egenskaper. Det kryper i kroppen på mig när jag hör någon säga något nedvärderande om sin förmåga att klara saker. Och då menar jag inte meningen ”ingen chans att jag klarar tentan” om personen inte har pluggat en enda gång förrän dagen innan. Liksom, that’s fair. Men när någon som kämpar hårt, redan är duktig eller har världens potential, inte vill inse det själv så gör det lite ont. 

Jag tror att det handlar mycket om att förstå sig på sina behov och lyssna till dem. Vet du med dig att du behöver en tyst och lugn studiemiljö – välj då en sådan. Behöver du pluggsällskap – ta modet till dig att fråga efter det. Motiveras du av belöningar – leta reda på en bra app eller något annat smart för det. Utgångspunkten i det hela är väl att tro på att man kan ändra sina vanor, tankemönster och därmed resultat. Om det inte går som önskat, då kan man lugna sig själv att man helt enkelt inte hade rätt taktik. Och en taktik som du testade under en period är inget som definerar dig som person. 

Nästan garanterat var jag en av dem som frågade flest frågor under de första åren på universitet. Det var mycket matte och fysik och majoriteten av alla nya metoder behövde jag få förklarat för mig en, två, tre gånger. Jag totalt svalde stoltheten kring att det skulle vara pinsamt att inte förstå. Konstant en hand upp under lektionstid. Knack knack på kontorsdörrarna och ”Hej har du tid för ett par frågor?” och efter en stund ”Alltså du får säga till när du inte har tid längre, jag kommer fortsätta att bara fråga på annars”. Det var ett av mina behov.Plötsligt kanske du inser att du tycker att det är kul. Att jakten på den mest optimala taktiken för dig är lite spännande. Det finns så många kloka råd där ute. Här nedan fyller jag på med mina egna inspirationsfavoriter som jag har haft nytta av. Jag listar även mina egna blogginlägg inom studieteknik.

Lånkar till några guldkorn:

  • Podcasten Monkey Mindset. Avsnitt på ca 10-15 minuter med praktiska strategier för att må, fungera och prestera bättre
  • ( fler länkar snart )