.. har prestationsångest

Jag vill gärna tro att jag alltid gör saker för att jag själv vill och kämpar för prestationer för att jag brinner för något. Men ibland händer att jag kommer på mig själv med att oroa mig för något prestationsrelaterat som egentligen inte borde spela någon roll.

När jobbiga tankar dyker upp, så är det otroligt värdefullt att ha en samling kloka ord i huvudet att plocka fram. Och inte minst att man vet om hur vanligt det är. Jag försöker hitta de bästa knepen för att prestationsångest inte ska få en plats i mitt liv. Här nedan har jag påbörjat en liten samling av mina favoriter varifrån jag hämtat insikt och tips. Samt längst ner på sidan listar jag mina egna inlägg som har med ämnet att göra. Hör gärna av er om ni har fler tips.

Länkar till några guldkorn:

  • Boken ”Lycka till med resten av livet” av Isabel Boltenstern
  • Avsnitt ”174. I prestationsångestens grepp” och ”LIVEPODD: Det är lite mycket nu.” från Ångestpodden som drivs av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. De lyfter fram ämnen relaterade till vårt psykiska mående med egna erfarenheter och input från gäster och forskare.
  • Detta avsnitt (mellan 27:40 till 43:25) från podcasten ”Something you should know”. Intervju med psykologen Dr. Arthur Ciarimicoli som talar om fenomenet ”Permormance Addiction”. 
  • Avsnitt ”50. Tips för att hantera prestationsångest” från podden Monkey Mindset (Daniel Sjöstedt). Reder ut vad prestationsångesten kan komma ifrån och förslag på hur man kan förhålla sig till den. Exempelvis känslan av att prestationsångesten stiger ju bättre resultat man får, för att man då tror att förväntningarna från omgivningen ökar.