Hur får man bort blåsor i munnen?

Blåsor i munnen kan uppstå på grund av en infektion, tandköttsinflammation eller hög konsumtion av sura livsmedel. Ibland kan blåsor också bero på stress. De kan vara smärtsamma och är vanligtvis förknippade med en klåda. Blåsorna kan försvinna av sig själva, men om de är smärtsamma eller klådiga kan du behöva behandla dem.

För att behandla blåsor i munnen kan du använda en munskyddande gel, en salva eller en pastiller. Om blåsorna är smärtsamma kan du även använda receptfria läkemedel som paracetamol eller ibuprofen. Om blåsorna beror på en infektion kan du behöva behandla med antibiotika.

Table
  1. Hur lång tid tar det för blåsor i munnen att försvinna?
  2. Vad kan man äta när man har blåsor i munnen?
  3. Kan man spräcka blåsor i munnen?
    1. Hur får man sår i munnen att läka snabbare?

Hur lång tid tar det för blåsor i munnen att försvinna?

I allmänhet tar det cirka två veckor för blåsor i munnen att försvinna. Detta beror på hur aggressiv viruset är som orsakar blåsorna. Ibland kan det dock dröja längre tid, upp till flera månader, om blåsorna är svåra att behandla.

Vad kan man äta när man har blåsor i munnen?

Så fort du upptäcker att du har blåsor i munnen ska du undvika alla mat- och dryckesvaror som kan irritera munnen ytterligare. Det innebär bland annat att du inte ska äta något surt, starkt kryddat eller salt. I stället kan du äta milda och blodtryckssänkande matvaror. Det är också viktigt att du dricker tillräckligt med vatten för att hålla munnen hydrerad.

Kan man spräcka blåsor i munnen?

Ja, man kan spräcka blåsor i munnen. Det kan göras med en spruta, en pinne eller en nål. Det är viktigt att man steriliserar nålen innan man använder den.

LÄS  Hur länge får en hund vara ensam?

Hur får man sår i munnen att läka snabbare?

Munnen är en del av kroppen som ofta utsätts för skador, exempelvis genom att bitas sig själv eller genom att äta mat som skär sig. Ibland kan det uppstå sår i munnen som inte läker av sig själva. För att få såret att läka snabbare kan det vara bra att veta vilka åtgärder man kan ta.

En av de viktigaste åtgärderna för att få såret i munnen att läka snabbare är att hålla det rengjort. Det innebär bland annat att man ska tvätta händerna ofta och rengöra såret med ljummet vatten och en rengöringsmedel som är anpassad för munnen. Det kan också vara bra att använda munskydd när man äter eller dricker.

Man bör också försöka undvika att bita sig själv i munnen. Om man ändå biter sig själv kan det vara läge att använda en kylpack för att minska svullnaden.

För att få såret i munnen att läka snabbare är det också viktigt att få i sig tillräckligt med vätska. Det kan man göra genom att dricka mycket vatten och äta frukt och grönt.

Om man har svårt att äta eller dricka kan det vara läge att använda en sond som man får ordinerad av läkaren.

Munblåsor orsakas av ett virus och smittar lätt. De kan både bildas på läpparna och i munhålan. De flesta blåsor går över av sig själva, men det finns även behandlingar som kan hjälpa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Go up