Hur gör man brända mandlar?

Brända mandlar är en traditionell julgodis som görs av mandlar som får smälta i sockerlag. Det är enkelt att göra brända mandlar hemma.

Du behöver:

1 liter vatten
1 kg socker
1 vaniljstång
1 kg mandlar

Sockerlag:

1 liter vatten
1 kg socker

Gör sockerlaget:

Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig. Ta vaniljstången ur sockerlaget och håll i den över elden tills den börjar ryka. Ta bort vaniljstången och låt sockret kallna.

Gör brända mandlar:

Lägg mandlarna i sockerlaget och låt dem ligga i ca 2 timmar. Häll av vattnet och låt mandlarna rinna av ordentligt. Lägg dem på ett galler och grilla dem under hög värme tills de får en fin gyllenbrun färg. Låt dem svalna på gallret.

Table
  1. Hur ska man förvara brända mandlar?
  2. Hur många kalorier i brända mandlar?
  3. Varför heter det brända mandlar?
    1. Är det bra att äta mandel?

Hur ska man förvara brända mandlar?

Brända mandlar är en traditionell julklapp och godis som ofta förekommer i Sverige. De ska förvaras svalt och mörkt, men vart ska man placera dem i hemmet?

I ett kylskåp med en temperatur på cirka fem grader Celsius kan man förvara dem i några veckor. Om man vill förvara dem längre kan man tillsätta en bit sockerrör till dem, det håller dem fräscha i flera månader.

Brända mandlar kan också förvaras i en burk med lock och tillsättas lite russin eller annan frukt. Då kan de hållas i flera månader.

I en matskåp med en temperatur på cirka tio grader Celsius kan man förvara dem i några veckor.

Om man vill frysa in dem kan man göra det i cirka två månader.

LÄS  Hur många planeter finns det i vårt solsystem?

Hur många kalorier i brända mandlar?

Kalorier brända mandlar: ca. 190 kcal per 100 gram.

Varför heter det brända mandlar?

Brända mandlar är en traditionell julkaka som består av mandlar som är brända i sockerlag. Namnet kommer av att de gamla brände mandlarna i lågor av ved. Det var ett effektivt sätt att förse sig med mandlar under julen.

Är det bra att äta mandel?

Mandel är en näringsrik och lättsmält livsmedel som är bra för dig. Det innehåller höga halter av vitamin E, kalcium, magnesium och fosfor. Mandel är också en bra källa till protein och fibrer. Den innehåller även antioxidanten vitamin E som hjälper till att skydda kroppens celler mot skador orsakade av fria radikaler. Mandel är också en bra källa till övergripande hälsa och välbefinnande.

Brända mandlar är en populär julförrätt som går snabbt och enkelt att göra. Det enda som krävs är en rad mandlar, smör, socker och en bit citron.

Go up