Hur lång är tjocktarmen?

Tjocktarmen är en av de längre organ i kroppen. Den är ca 1,5 meter lång och består av tunna och tjocka delar. Tjocktarmen är ansvarig för att ta upp vatten, näringsämnen och salter från tarmens innehåll och leda dem vidare till levern. Den tjocka delen av tjocktarmen fungerar också som en reservoar för feces.

Table
  1. Hur mycket avföring kan män ha i tarmen?
  2. Hur lång är alla tarmar?
  3. Hur yttrar sig tjocktarmscancer?
    1. Måste plocka ut avföring?

Hur mycket avföring kan män ha i tarmen?

Män kan ha upp till en liter avföring i tarmen. Det beror på hur aktiv tarmen är, hur mycket mat som ätits och hur ofta man har avföring.

Hur lång är alla tarmar?

Alla tarmar är olika långa, men i genomsnitt är de runt 1,5 meter långa. Tarmarna har olika funktioner, men alla är viktiga för att vi ska kunna ta upp näring från vår mat och bilda avföring. Tarmarna är också viktiga för att skydda oss mot infektioner.

Hur yttrar sig tjocktarmscancer?

Tjocktarmscancer är en cancerform som uppstår i tjocktarmen. Tumörerna kan vara godartade eller elakartade. Den vanligaste typen av tjocktarmscancer är adenokarcinom. Symptomen på cancer i tjocktarmen kan vara blod i avföringen, svårigheter att kissa, diarré, illamående och kräkningar. Om cancer har spridit sig kan man också få feber, nattliga svettningar, viktnedgång och ökad aptit. Behandlingen beror på vilken typ av cancer som har uppstått. Godartade tumörer kan ibland behandlas med strålning eller kirurgi, medan elakartade tumörer ofta behandlas med cellgifter eller strålning.

Måste plocka ut avföring?

Att plocka ut avföring är något som de flesta av oss försöker undvika. Men ibland kan det vara nödvändigt, till exempel om avföringen ligger kvar i ändtarmen och orsakar obehag. Om avföringen ligger kvar i tarmen kan det leda till att du blir infekterad. Då kan det vara nödvändigt att plocka ut avföringen.

LÄS  B12 hur snabb effekt?

Plocka ut avföringen på det sätt som passar dig bäst. Det finns olika sätt att plocka ut avföringen, till exempel genom att använda fingrarna, en tampong eller en plastsked. Om du använder fingrarna kan du antingen tvätta händerna noga eller använda en handskar. Om du använder en tampong kan du använda en vanlig tampong eller en skyddstampong. Om du använder en plastsked kan du tvätta den noga efteråt.

Om du plockar ut avföringen själv bör du vara försiktig och ta det lugnt. Avföringen kan innehålla bakterier som kan orsaka infektioner. Därför är det viktigt att tvätta händerna noga efteråt. Du kan också använda en desinfektionsmedel för att desinficera händerna.

Tjocktarmen är cirka en meter lång.

Go up