Hur länge kokar man potatis?

Potatis är en av de vanligaste rotfrukterna som vi äter i Sverige. Den kan kokas på många olika sätt, men hur länge behöver man koka potatis för att den ska bli mjuk?

Det beror på potatissorten. De flesta potatisar behöver kokas i ca 15 minuter för att bli mjuka. Men om du har en potatis med hård skal, som inte är så vanlig, kan den behöva kokas i upp till 30 minuter.

Om du vill veta exakt hur länge potatis behöver koka, kan du ta en titt på potatisens kartong eller på internet. Där står det ofta hur länge potatis ska koka för att bli mjuk.

Table
  1. Hur vet jag att potatisen är klar?
  2. Varför ska man inte lägga potatis i kokande vatten?
  3. Varför blir potatisen aldrig klar?
    1. Varför blir ibland potatisen seg och blöt?

Hur vet jag att potatisen är klar?

När potatisen är klar kan man se det påytan. Den är då inte längre vit utan tar en mer gulaktig färg. En annan indikator på att potatisen är klar är att den inte längre känns hård utan mjuk.

Varför ska man inte lägga potatis i kokande vatten?

Potatis innehåller en ämneskombination som heter solanin. Detta ämne kan skada matsmältningen och orsaka illamående. Potatis som lagts i kokande vatten innehåller dessutom mer solanin än potatis som lagts i kallt vatten.

Varför blir potatisen aldrig klar?

Potatis är en av de vanligaste grönsakerna i Sverige. Den är lätt att odla, smakar gott och är näringsrik. Potatis är dock känslig för skadedjur och sjukdomar, vilket kan orsaka problem med att få den att gro och mogna. Potatis kan också bli grön på ytan, vilket beror på att den har blivit utsatt för solljus.

LÄS  Hur ofta ska man duscha?

Varför blir ibland potatisen seg och blöt?

Potatis är en av de vanligaste grönsakerna som vi äter. Den är även en av de nyttigaste. Potatis är ett bra kosttillskott för barn, ungdomar och vuxna. Den innehåller mycket kalium, C-vitamin och B-vitamin. Potatis kan även vara bra för huden och håret. Potatis innehåller också enzymer som hjälper till att bryta ner kolhydrater. Kolhydraterna bryts ner till glukos och fruktos.

När potatis är kall är den seg. När den värms upp blir den blöt. Detta beror på att kolhydraterna bryts ner till glukos och fruktos. Glukos är segt och fruktos är blöt.

Potatis är ett lättskött grönt som kokas relativt snabbt. Koktiderna brukar ligga mellan 10 och 20 minuter, beroende på storlek på potatisen.

Go up