Hur ofta besiktar man bilen?

Hur ofta besiktar man bilen?

Det är olika från person till person vad som är bra att besikta bilen, men vanligtvis är det en gång om året. Även om bilen ser fin ut är det viktigt att besikta den för att vara säker på att allt är i sin ordning. Det kan finnas skador på bilen som du inte ser utan att besikta den. Även om bilen är ny är det viktigt att besikta den.

När du ska besikta bilen är det viktigt att ta med alla dokument som har med bilen att göra, som till exempel registreringsbevis, förarbevis och garantibevis. Även om bilen inte är registrerad är det viktigt att ta med kvitto på att bilen köptes. Även om bilen är köpt begagnad är det viktigt att ta med kvitto.

Vid besiktningen kollar besiktningsmannen bilen överhuvudtaget och gör en bedömning av den. Han kollar bland annat om bilen är registrerad och om den har några skador. Även om bilen är ny är det viktigt att kolla om det finns några skador, eftersom det kan finnas en garanti. Om bilen är begagnad är det viktigt att kolla om det finns några skador som gör att bilen inte är i sin ursprungliga skick.

När besiktningen är klar får du en rapport som visar om bilen är godkänd eller inte. Om bilen är godkänd kan du köra vidare som vanligt. Om bilen inte är godkänd måste du reparera skadorna för att få bilen godkänd. Även om bilen är godkänd kan det finnas några punkter som måste repareras inom en viss tid, till exempel lacken eller lamporna.

Det är alltså viktigt att besikta bilen även om den ser fin ut. Även om bilen är ny är det viktigt att besikta den för att vara säker på att allt är i sin ordning. Även om bilen är begagnad är det viktigt att besikta den för att vara säker på att den inte har några skador.

Table
  1. Hur ofta ska man besikta bilen?
  2. Hur vet man när det är dags för besiktning?
  3. Hur mycket kostar en besiktning?
    1. Kan man besiktiga bilen innan Besiktningsperioden?

Hur ofta ska man besikta bilen?

Hur ofta ska man besikta bilen? Det beror helt på vem du frågar. Bilförsäkringsbolagen rekommenderar att man besiktar bilen en gång per år, men det finns en del som anser att det räcker med att besikta bilen vart tredje år. Är du osäker på när du ska besikta bilen kan du kolla in bilförsåkringsbolagens rekommendationer, eller rådfråga en bilbesiktningsman.

LÄS  Hur mycket sover en hund?

Vad innebär besiktning? Besiktningen är en process där en besiktningsman granskar bilen och gör en rapport över eventuella fel och brister. Besiktningen är obligatorisk för alla bilar som ska köras på väg. Är bilen inte i bra skick kan du få en böter på upp till 7000 kronor.

Hur vet man när det är dags för besiktning?

När det är dags för besiktning beror på vilken typ av bil man äger. Enligt trafikverket ska personbilar besiktas var tredje år, lastbilar varje år och husvagnar varje fjärde år. Dessutom ska fordon som används i yrkesmässig trafik besiktas oftare. Det finns också andra kriterier som avgör när fordonet ska besiktas, till exempel om fordonet används i utlandet.

Hur mycket kostar en besiktning?

Att besikta en bil är viktigt, inte bara för att uppfylla lagstadgade krav, utan också för att säkerställa att bilen är i bra skick och att man själv inte löper några risker. Hur mycket kostar en bilbesiktning då? Det beror på vem som utför besiktningen. En besiktning hos en auktoriserad verkstad kostar vanligtvis mellan 350 och 500 kronor, men priset kan variera beroende på bilmodell och om man vill ha någon form av extra service.

Kan man besiktiga bilen innan Besiktningsperioden?

I Sverige är det lag på att alla bilar ska besiktas en gång om året. Det är dock upp till bilägaren själv om han vill besikta sin bil innan besiktningsperioden.

En bil som inte är besiktad kan inte köras på vägarna i Sverige. Om du blir stoppad av polisen kan du bli bötfälld. Det är också svårt att få igenom bilen vid en eventuell skada om du inte har en giltig besiktningsintyg.

Om du vill besikta din bil innan besiktningsperioden kan du göra det på flera olika sätt. Antingen kan du göra en s.k. återbesiktning hos din återförsäljare eller på ett besiktningsstation. Är bilen ny ska den också besiktas inom en viss tid efter att den köpts.

Om du är osäker på om din bil är besiktad kan du kolla på Transportstyrelsens hemsida. Där kan du enkelt se om bilen är registrerad och om den är besiktad.

I artikeln anges att det är olika ofta som bilägare besiktar sin bil beroende på vilken bil det är. En bil som inte färdas särskilt mycket behöver inte besiktas så ofta som en bil som används dagligen.

Go up