Hur vet man sin blodgrupp?

För att veta sin blodgrupp måste man ta en blodprov. Blodgruppen framgår av antalet antigen på blodcellerna. Det finns fyra olika blodgrupper: A, B, AB och O. Varje blodgrupp har två antigen: A och B. Antigenet O finns bara i blodgrupp O.

Table
  1. Hur kan man ta reda på vilken blodgrupp man har?
  2. Får barn samma blodgrupp som föräldrar?
  3. Vilken blodgrupp är bäst att ha?
    1. Har syskon alltid samma blodgrupp?

Hur kan man ta reda på vilken blodgrupp man har?

Om man ska ta reda på vilken blodgrupp man har så kan man göra det på två olika sätt. Antingen genom en blodgruppsundersökning eller genom att ta reda på om man har blodgrupp A, B, AB eller O. Genom en blodgruppsundersökning så undersöks blodet för att se vilken blodgrupp man har, men det är inte så vanligt att göra i Sverige. I Sverige så är det mer vanligt att ta reda på om man har blodgrupp A, B, AB eller O. Detta gör man genom att se vilken blodgrupp som finns i ens familj. Om man inte vet vilken blodgrupp ens familj har så kan man ta reda på det genom att göra en blodgruppsundersökning.

Får barn samma blodgrupp som föräldrar?

Ingen vet med säkerhet hur blodgruppen bestäms, men forskare tror att det finns en gen som bestämmer det. Det innebär att barn får blodgruppen A, B, AB eller O som sin förälder. Genen kan ligga på en av kromosomerna, och om en förälder har blodgruppen A, så kommer barnet att få blodgruppen A, även om det blir en flicka.

LÄS  Hur blir man av med snokar?

Vilken blodgrupp är bäst att ha?

Ingen blodgrupp är bättre än någon annan. De olika blodgrupperna har olika egenskaper och är anpassade för olika uppgifter. Det är därför viktigt att veta vilken blodgrupp man har, så man kan få rätt blodtransfusion vid behov.

Har syskon alltid samma blodgrupp?

När man blir gravid vill man oftast veta vilken blodgrupp barnet har. För att man ska kunna planera för barnets blodtransfusioner under förlossningen och efter förlossningen. Men är det så att alla syskon har samma blodgrupp?

Nej, det är inte alla syskon som har samma blodgrupp. När man får reda på vilken blodgrupp man har så får man också reda på om man är Rh-positiv eller Rh-negativ. Om man är Rh-positiv så kallas man för Rh-positiv. Om man är Rh-negativ så kallas man för Rh-negativ. Om man är Rh-positiv så kan man ge barnet sin blodgrupp genom att amma barnet. Om man är Rh-negativ så kan man inte ge barnet sin blodgrupp genom att amma barnet.

Man kan också få reda på om man har blodgrupp A, B, AB eller O. Blodgrupp A är vanligast i Sverige. Blodgrupp B är vanligast i Asien. Blodgrupp AB är vanligast i Europa. Och blodgrupp O är vanligast i Afrika.

Man kan veta sin blodgrupp genom att ta en blodprovstest.

Go up