Hur blir man av med förkylning snabbt?

Förkylningen kan drabba vem som helst och vara mycket besvärlig. Ibland kan det dock vara svårt att få bukt med den. Här följer några tips på hur man blir av med förkylningen snabbt.

Förkylningen beror vanligen på en virusinfektion i näsan och halsen. Den kan även bero på en bakterieinfektion. Förkylningen kan orsaka hosta, halsont, feber och svettningar. Ibland kan den också ge huvudvärk och kräkningar.

Det finns ingen medicin som botar förkylningen 100 %. Däremot kan olika mediciner hjälpa till att lindra besvären. Ibland kan det också vara bra att dricka mycket vätska för att hålla sig hydrerad.

För att bli av med förkylningen snabbt kan det vara bra att:

- dricka mycket vätska

- hosta upp slem

- ta hostmedicin

- ta febernedsättande medicin

- äta mat som är lätt att svälja

- vila

- kyla ned sig

- dricka te med honung

Table
  1. Hur lång tid tar det att bli frisk från en förkylning?
  2. Kan en förkylning gå över på en dag?
  3. Vad ska man äta för att få bort förkylning?
    1. Vad ska man dricka när man är förkyld?

Hur lång tid tar det att bli frisk från en förkylning?

Det beror på hur förkyld du är. En lätt förkylning kan ta upp till en vecka, medan en svår förkylning kan ta flera veckor. Ibland kan det ta längre tid än så, beroende på hur väl du tar hand om dig själv och din förkylning.

Kan en förkylning gå över på en dag?

I regel går en förkylning över på cirka två veckor. Ibland kan den dock gå över på bara en dag. Detta beror på hur svår förkylningen är. Om du har ont i halsen, hostar mycket och har feber är det troligt att förkylningen kommer att ta längre tid att bli bättre.

Vad ska man äta för att få bort förkylning?

Varje år får många människor förkylning, vilket orsakar ont i halsen, hosta och feber. Ibland kan det också orsaka huvudvärk och ledvärk. Förkylningen kan bero på ett virus eller en bakterie, och den smittar lätt när man kommer i kontakt med andra som har förkylning. Vad man äter kan ha en viss inverkan på förkylningen. Här kommer några tips på vad du kan äta för att bli friskare.

LÄS  Hur ändrar man swish gräns?

Frukt och grönt

Frukt och grönt innehåller mycket vitaminer och mineraler som är bra för hälsan. Det är därför bra att äta mycket frukt och grönt när man är förkyld. Du kan äta frukt som till exempel äpplen, päron, bananer och ananas. Du kan även äta grönt som till exempel broccoli, blomkål och spenat.

Fisk

Fisk innehåller också mycket vitaminer och mineraler, och det är därför bra att äta fisk när man är förkyld. Du kan äta fisk som till exempel lax, torsk och sill.

Nötter och frön

Nötter och frön innehåller också mycket vitaminer och mineraler, och det är därför bra att äta nötter och frön när man är förkyld. Du kan äta nötter som till exempel cashewnötter, valnötter och pistage. Du kan även äta frön som till exempel chiafrön, solrosfrön och pumpafrön.

Vatten

Det är viktigt att dricka mycket vatten när man är förkyld, eftersom det hjälper kroppen att bli friskare. Du kan dricka vatten som till exempel stilla vatten, läskedrycker, te och juice.

Vad ska man dricka när man är förkyld?

När man är förkyld kan det vara svårt att veta vad man ska dricka. För att hålla sig hydrerad kan det vara en idé att dricka mycket vatten, juice och te. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med elektrolyter, så man kan försöka dricka sportsdrycker, som innehåller elektrolyter, eller äta frukt och grönt som är rikt på elektrolyter. Om man har svårt att dricka mycket kan man ta små klunkar ofta, istället för stora klunkar bara en gång per dag.

Du kan bli av med förkylning snabbt genom att dricka mycket vätska, sova ordentligt och hålla dig till en diet av frukt och grönt.

Go up