Hur blir man förkyld?

När man blir förkyld är det vanligt att förkylningsviruset har tagit sig in i kroppen genom näsan. Kroppen försöker då att bekämpa viruset och detta kan leda till symtom som feber, ont i halsen, hosta och snuva. Förkylningsviruset kan också orsaka huvudvärk, trötthet och ökad risk för andra sjukdomar.

Table
  1. Hur gör man för att bli förkyld?
  2. Kan man bli förkyld av att vara kall?
  3. Hur lång tid efter smitta blir man förkyld?
    1. Kan man bli sjuk av drag?

Hur gör man för att bli förkyld?

Att bli förkyld är ingen svår uppgift, det finns nämligen flera sätt att göra det på. Nedan följer några tips på hur du kan bli förkyld.

1. Sitta i en dammig och fuktig miljö

Dammiga och fuktiga miljöer är perfekta för virus att frodas i, och det är därför det är så lätt att bli förkyld om man sitter i en sådan miljö. Om du till exempel sitter i en dammig och fuktig bil, eller om du är ute i en regnig och blåsig dag, är du mer benägen att bli förkyld.

2. Andas in virus

Att andas in virus är också ett effektivt sätt att bli förkyld. Om du till exempel andas in luft från en person som är förkyld, eller om du andas in luft som innehåller virus, är du mer benägen att bli förkyld.

3. Äta dålig mat

Äta dålig mat kan också leda till att du blir förkyld. Om du till exempel äter för mycket socker, eller om du äter för lite vitaminer och mineraler, kan det leda till att du blir förkyld.

4. dricka för lite vätska

Att dricka för lite vätska är också en vanlig anledning till att bli förkyld. Om du inte dricker tillräckligt med vätska, kan du bli förkyld.

5. Stressa

Stress kan också leda till att du blir förkyld. Om du är stressad kan det leda till att du blir förkyld.

LÄS  Hur lägger man upp flera bilder på instagram?

Kan man bli förkyld av att vara kall?

Det är en vanlig fråga som många ställer sig – kan man bli förkyld av att vara kall? Svaret är ja, det kan man. Detta beror på att när vi blir kall så minskar blodflödet till huden, vilket gör att vi är mer utsatta för virus och bakterier. Dessutom kan kylan göra att vi blir trötta och sämre på att motstå sjukdomar. Så om du är ute och rör dig i kyliga temperaturer och du känner dig lite hängig, då är det en god idé att vila upp dig och hålla dig varm.

Hur lång tid efter smitta blir man förkyld?

I allmänhet blir man förkyld inom en vecka efter smitta. Ibland kan det dröja längre tid, men det är ovanligt. Symtomen brukar vara starka när man blir förkyld och de brukar bli bättre efter en vecka.

Kan man bli sjuk av drag?

I dagens samhälle är det många som är oroliga för att bli sjuka av smittsamma sjukdomar. Men kan man också bli sjuk av drag? Ja, enligt forskning kan det hända.

Drag kan orsaka olika sjukdomar, till exempel luftvägsinfektioner, ögoninflammationer och hudsjukdomar. Dessutom kan drag orsaka stress och ökar därmed risken för att utveckla andra sjukdomar.

För att undvika att bli sjuk av drag är det viktigt att se till att ha en god ventilation i rummet, t.ex. genom att ha öppna fönster eller använda en luftkonditionerare. Man bör också hålla sig ren och fräsch, till exempel genom att duscha ofta och använda handsprit.

Förkyldningar uppstår när virus tränger in i kroppen och börjar multiplicera sig. Detta kan ske genom att man andas in droppar som innehåller virus eller genom att ta emot dem på händerna och sedan smeka sig på ansiktet.

Go up