Hur mycket koffein i cola?

Cola innehåller mellan 24 och 34 mg koffein per 100 ml, vilket motsvarar mellan 0,24 och 0,34 procent av rekommenderat dagligt intag (RDI) för vuxna. Koffein är ett centralstimulerande ämne som kan orsaka orolighet, ökad puls och svettningar.

Table
  1. Hur mycket koffein i 33 cl Cola?
  2. Hur mycket koffein i Cola 50cl?
  3. Hur mycket koffein är det i Coca Cola Zero?
    1. Är 180 mg koffein mycket?

Hur mycket koffein i 33 cl Cola?

Det finns cirka 30 mg koffein i 33 cl Cola. Koffein är ett stimulerande ämne som finns naturligt i kaffe, te och choklad. Koffein kan ge en uppiggande effekt och kan hjälpa till att öka vakenhet och koncentrationsförmåga. Koffein kan även minska trötthet och återhämtningstid.

Hur mycket koffein i Cola 50cl?

Cola 50cl innehåller ca. 10 mg koffein per 100 ml vilket motsvarar ca. 50 mg koffein per flaska på 50 cl.

Hur mycket koffein är det i Coca Cola Zero?

Coca Cola Zero innehåller ingen koffein alls, vilket gör den till en bra alternativ för dig som inte vill dricka något med koffein.

Är 180 mg koffein mycket?

Koffein är ett ämne som finns naturligt i kaffe, te och choklad. Koffein är ett stimulantia som påverkar hjärnan och ger en uppiggande effekt. Koffein finns även i energidrycker, och det är vanligt att drycker med koffein innehåller cirka 180 milligram per liter.

Det finns olika uppfattningar om hur mycket koffein som är för mycket. Enligt Livsmedelsverket är det säkert att dricka upp till 400 milligram koffein per dag, men det rekommenderas inte att dricka mer än 300 milligram per dag. Koffein kan orsaka hjärtklappning, ökad blodtryck och andra hälsoproblem vid högre doser.

LÄS  Hur övervintrar getingar?

Det finns studier som tyder på att koffein kan vara skadligt vid högre doser, men forskningen är fortfarande osäker. Enligt Livsmedelsverket är det dock säkert att dricka upp till 400 milligram koffein per dag. Koffein är därför inte nödvändigtvis skadligt, men det rekommenderas inte att dricka mer än 300 milligram per dag.

Läsaren kan dra slutsatsen att det finns en hel del koffein i cola, vilket kan ha både positiva och negativa effekter på hälsan.

Go up