Hur odlar man sparris?

Sparris är en grönsak som är relativt lättodlad. Den växer bra i jord som är lätt och näringsrik. Det finns flera olika sätt att odla sparris, men den vanligaste är att odla den i kruka. Krukodling är ett enkelt sätt att odla sparris och det gör att man kan odla den även om man inte har mycket plats.

För att odla sparris i kruka krävs det lite mer arbete än om man odlar den i jord. Krukodling är mer krävande när det gäller vattning och gödning. Man måste därför se till att krukorna hänger i solen eller åtminstone placeras så att de får lite värme.

När sparrisen växer upp måste man se till att klippa av den växt som kommer ur jorden. Den växt som kommer ur krukan behöver man inte klippa av. På så sätt blir sparrisen kortare och smalare.

Det är viktigt att man inte gödslar sparrisen för mycket. Om man gödslar för mycket kan den bli bitter. Det räcker med att gödslar den en gång i veckan med ett gödsel som innehåller kalium och magnesium.

Sparrisen är klar att plockas när den är ca 20 cm lång.

Table
  1. Hur många Sparrisplantor i en pallkrage?
  2. Hur odlar man sparris från frö?
  3. Hur många sparris kan det bli på en planta?
    1. Hur lyckas man med sparris?

Hur många Sparrisplantor i en pallkrage?

Sparrisplantor trivs bäst om de får vila en stund mellan transport och plantering. För att undvika stress hos plantorna, bör man alltså plantera dem så fort som möjligt efter inköp.

I en pallkrage är det lätt att plantera många sparrisplantor. Det är dock viktigt att tänka på att de ska få plats att växa. En pallkrage med 36 plantor räcker till cirka 1,5 kvadratmeter.

Om du vill plantera fler sparrisplantor än vad som ryms i en pallkrage, kan du dela upp kragen i flera mindre eller använda en stor krage. Det är dock viktigt att tänka på att de ska få plats att växa.

Sparrisplantor är relativt låga och kan planteras nära varandra. Det är därför inte nödvändigt med särskilda mellanrum mellan plantorna.

När du planterar sparrisplantor, bör du använda ett jordpaket. Jorden ska vara mullrik, fuktig och näringsrik. Det är också viktigt med en god ventilation i jorden.

LÄS  Vaccination hund hur ofta?

Sparrisplantor trivs bäst i ljusa och soliga lådor eller rabatter. De kan planteras ut från slutet av april och fram till slutet av maj.

Hur odlar man sparris från frö?

Sparris är en grönsak som ofta äts rå eller tillagad, men kan också odlas hemma från frö. För att odla sparris hemma från frö, behöver du ett par krukor eller lådor, lite jord och frö.

Först, välj ut ett par krukor eller lådor som är ca 20 cm djupa och 20 cm i diameter. Fyll dem med lite jord, ca 2 cm, och tryck ner fröet i jorden. Sparrisfröet behöver ca 3 cm av jorden för att gro.

För att hålla sparrisen växa, vattna dem ordentligt och se till att jorden hålls fuktig. Om du vill, kan du också tillsätta lite näring till jorden, men det är inte nödvändigt.

När sparrisen har vuxit ca 15 cm, kan de plockas för att ätas. Om du vill, kan du låta dem växa ytterligare och plocka dem när de har vuxit till ca 30 cm.

Hur många sparris kan det bli på en planta?

En sparrisplanta kan bli upp till tre meter hög och producera upp till 20 kg sparris.

Hur lyckas man med sparris?

Sparris är en av de vanligaste grönsakerna som säljs i Sverige. Den är lättodlad och finns i butiker från april till juli. Det är en grönsak som passar till såväl enkel kokning som grillning.

Sparris är en av de grönsaker som innehåller mest folat. Folat är ett vitamin som bland annat bidrar till att bilda röda blodkörper. Folat kan också minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Sparris är också en bra källa till kalium, magnesium och klorofyll.

Sparris är en lättodlad grönsak som passar till såväl enkel kokning som grillning. Den innehåller mycket folat och är därför bra för hjärt-kärlsjukdomar.

Sparris är en lättodlad grönsak som odlas i kruka eller i rabatt. Det är viktigt att ge sparrisen tillräckligt med vatten och näring för att den ska bli stark och producera skördar.

Go up