Hur smittar förkylning?

Förkylning är en vanlig infektion i näsan och halsen. Den smittar lätt och kan ge mycket besvär. Förkylningen orsakas av ett virus och smittar från person till person. Den smittar framför allt genom luften, men kan också smitta genom händerna. När man hostar eller nyser sprider viruset sig i luften och andra kan ta emot det genom att andas in det. Man kan också smitta sig själv genom att ta i ansiktet med händerna som är smutsiga.

Table
  1. Kan man bli smittad när man redan är sjuk?
  2. Hur lång tid tar det innan en förkylning går över?
  3. Vilket snor är smittsamt?
    1. Kan man bli förkyld direkt efter en förkylning?

Kan man bli smittad när man redan är sjuk?

Ja, det kan man bli. Vissa virus och bakterier kan orsaka smitta även hos personer som redan är sjuka. Det kan bland annat handla om infektioner med hög feber, lunginflammation eller urinvägsinfektion.

Hur lång tid tar det innan en förkylning går över?

En förkylning kan ta mellan en och två veckor att gå över men det beror på hur stark den är. Ibland kan det ta längre tid. Om man har ont i halsen eller hostar mycket kan det ta längre tid.

Vilket snor är smittsamt?

Det finns många olika sorters snor, och inget av dem är smittsamt. Det finns dock några sorters snor som är mer smittsamma än andra, och det är dessa som man ska vara extra försiktig med.

Kan man bli förkyld direkt efter en förkylning?

Det är möjligt att bli förkyld direkt efter en förkylning. Förkylningen kan ha gett upphov till en bakteriell infektion som orsakar den nya förkylningen.

LÄS  Hur skriver man en argumenterande text?

Förkylning smittar via droppar i luften, vanligast vid hosta och nysningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Go up