Vad är gaslighting

Vad är gaslighting?

Gaslighting är ett fenomen som ofta förekommer i relationer mellan människor. Det är en form av psykisk misshandel som kan användas för att manipulera en person till att känna sig svag, osäker och isolerad. Det är en av de mest subtila och skadliga formerna av psykiska övergrepp som kan vara svåra att upptäcka, eftersom det ofta är svårt att identifiera gaslighting som den orsaken till en persons nedgång.

Hur fungerar gaslighting?

Gaslighting kan förekomma i alla typer av relationer, men ofta är det mest förekommande i nära förhållanden. Det är ett system som utnyttjar makt för att manipulera den andra personen, och kan inkludera att förneka vad som är sant, underminera den andra personens känslor och försöka få dem att känna sig galna.

Gaslighting kan innebära att någon förnekar eller förvränger det som har hänt, eller till och med förnekar att det hände alls. De kan också försöka få den andra personen att känna sig svag och osäker genom att försöka övertala dem att deras åsikter och känslor är orealistiska eller att de har fel.

Vad kan du göra om du upplever gaslighting?

Om du tror att du utsätts för gaslighting, är det viktigt att du lär dig att hantera situationen på ett säkert sätt för att skydda din psykiska hälsa. Först och främst, kom ihåg att du inte är ensam. Sök professionell hjälp och stöd från en terapeut eller en annan vårdgivare.

Det är också viktigt att försöka förstå vad som händer. Fundera över om det är något som händer mellan dig och den andra personen som kan ha orsakat detta beteende. Försök att vara medveten om dina egna känslor och bemöt den andra personen med respekt, även om de inte är respektfulla mot dig.

LÄS  Vad betyder sniskan

Slutligen, försök att vara tydlig med vad du accepterar och inte accepterar. Se till att du inte är rädd att stå upp för dig själv och sätta gränser som du är bekväm med.

Slutsatsen är att gaslighting är ett destruktivt beteende som kan ha allvarliga psykiska och emotionella konsekvenser för dem som drabbas av det. Det är viktigt att vara medveten om tecken på gaslighting och att söka professionell hjälp för att hantera problemet. Det är också viktigt att stötta och uppmuntra de som känner sig utsatta för gaslighting och att behandla dem med empati och respekt.

Gaslighting - vad är det?

...

Go up