Vad är gluten

Gluten är ett samlingsnamn för de naturliga proteiner som finns i vete, råg, korn och andra sädesslag. Det är den viktigaste beståndsdelen som ger bröd och andra bakverk den härliga konsistensen. Gluten är en del av det som gör att degen kan hålla ihop och att brödet blir luftigt. Att baka bröd och andra bakverk utan gluten är ofta mycket svårare och resultatet blir inte alltid lika bra som bröd som innehåller gluten.

Många som är glutenintoleranta måste undvika gluten för att inte få magproblem. Glutenintolerans innebär att personen inte tål att äta produkter som innehåller gluten. Glutenintolerans är inte samma sak som celiaki, som är en autoimmun sjukdom som orsakas av gluten. Personer med celiaki måste helt undvika gluten för att inte få allvarliga magproblem.

Gluten är ett nyttigt ämne som ger bakverk sin härliga konsistens. För de som är glutenintoleranta eller har celiaki är det viktigt att undvika gluten och att äta mat som är speciellt anpassad för dem. Det finns många bra alternativ som är glutenfria så att man kan fortfarande äta det man tycker om!

Slutsatsen av den här artikeln är att gluten är en typ av protein som finns i sädesslag som vete, råg och korn, som kan orsaka problem för personer som är glutenintoleranta eller har celiaki. Det finns många livsmedel som är helt glutenfria, men det är viktigt att man läser innehållsförteckningen noga för att se om det finns gluten i produkten. Det är även viktigt att man är uppmärksam på gluten som förekommer i icke-matrelaterade produkter, eftersom det kan vara skadligt för människor som är glutenintoleranta. De bör därför undvika produkter som innehåller gluten.

LÄS  Vad är konservatism

Vad är Gluten?

Go up