Vad är klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av en bakterie som kallas Chlamydia trachomatis. Sjukdomen är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen (STI) i Sverige och över hela världen. Det är också den vanligaste orsaken till oönskad infertilitet.

Klamydia överförs främst genom samlag, men det kan också överföras via oralsex eller genom att använda samma kondom. Det är lätt att bli infekterad med klamydia, eftersom det inte finns några symtom på sjukdomen. Många personer som är infekterade med klamydia vet inte att de har sjukdomen, och de överför den därför till andra människor utan att veta det.

Symtom på klamydia inkluderar täta, vitaktig eller gulaktig urladdning från penis eller vagina, sveda och smärta när man kissar och smärta i ändtarmen. Om du har några av dessa symtom, ska du ta en STI-test för att ta reda på om du är infekterad med klamydia eller någon annan STI.

Klamydia kan behandlas med antibiotika, så det är viktigt att få diagnosen och börja behandlingen så snart som möjligt. Dessutom är det viktigt att alla som har haft klamydia-infektion informerar sina sexuella partner om det, så att de också kan få testade och behandlade.

I slutändan är det viktigt att använda skydd när man har sex och att regelbundet ta STI-tester, för att förhindra spridningen av klamydia och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Klamydia är en vanlig sexuellt överförbara sjukdom som är lätt att få och som kan orsaka allvarliga hälsoproblem om den inte behandlas. Det är viktigt att alla som är sexuellt aktiva tar reda på mer om klamydia och att de tar sig tid att testa sig för att förhindra att sjukdomen sprids. Sammantaget visar detta att det är viktigt att alla har kunskap om klamydia och behandlingen så att man kan skydda sig själv och andra.

LÄS  Vad äter myror

Doktor Mikael: "Så vet du om du har klamydia" - Nyhetsmorgon (TV4)

...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Go up