Vad är endometrios

Endometrios är en mycket vanlig gynekologisk sjukdom som orsakar svår smärta och obalanser i kvinnans reproduktiva system. Endometrios är ett tillstånd där celler som liknar de i livmoderslemhinnan (endometrium) finns utanför livmodern och påverkar andra organ och vävnader. Endometrios kan påverka äggledare, äggstockar, bukhinnan, peritoneum, tarmarna, urinblåsan, njurarna och även andra delar av kroppen.

Symtom på endometrios
Endometrios kan ha olika symptom, som vanligen är riklig och långvarig menstruationsblödning, återkommande smärta i nedre delen av magen, ofta vid mens, störningar i tarmfunktionen, nedsatt sexuell lust och smärta vid samlag. Allvarliga komplikationer av endometrios kan också orsaka infertilitet.

Diagnos och behandling
Diagnos av endometrios görs vanligen genom laparoskopi, ett kirurgiskt ingrepp som innebär att läkaren använder ett instrument för att titta in i buken. Om endometrios diagnostiseras, kan det behandlas med läkemedel, kirurgi eller ett kombinerat försök. Behandlingen är avsedd att lindra symtom och förhindra att sjukdomen försämras.

Endometrios är en komplex sjukdom som påverkar varje kvinna olika. Det är viktigt att känna till symtomen och att gå till en läkare om du misstänker att du har endometrios. Om du har endometrios, kan det behandlas. Det är viktigt att få den rätta diagnosen och den rätta behandlingen för att lindra symtomen och förhindra att sjukdomen försämras.

Slutsats: Endometrios är en sjukdom som orsakar smärta och obalans i kroppens hormoner. Det är vanligare hos kvinnor i reproduktiv ålder, men det kan också drabba alla åldrar och kön. Det är viktigt att ta tidiga steg för att upptäcka endometrios och att ta tillräckliga åtgärder för att behandla den. Att få korrekt information och stöd från läkare, vårdteam och andra patienter är viktigt för att förbättra livskvaliteten hos de som drabbas.

LÄS  Vad är taurin

Vad är endometrios? - Nyhetsmorgon (TV4)

...

Go up