Hur mycket tjänar en advokat?

En advokats inkomster beror på flera olika faktorer, bland annat hur erfaren advokaten är, vilken region advokaten verkar i och vilka typer av uppdrag advokaten har. Enligt Sveriges advokatsamfunds statistik tjänar en genomsnittlig advokat cirka 290 000 kronor per år. Inkomsterna varierar dock kraftigt, och de allra högsta inkomsterna kan uppnå miljoner per år.

Table
  1. Vad tjänar en advokat 2022?
  2. Vilken advokat tjänar mest i Sverige?
  3. Hur mycket tjänar en advokat i månaden efter skatt?
    1. Är advokat ett bra jobb?

Vad tjänar en advokat 2022?

För drygt tio år sedan tjänade en advokat i snitt cirka 290 000 kronor per år. I dag tjänade en advokat i snitt cirka 338 000 kronor per år. Detta enligt en rapport från SCB. Det innebär att advokaternas löner ökar mer än andra yrkesgruppers löner. Under samma period har lönerna för alla yrkesgrupper ökat med cirka 24 procent.

Vilken advokat tjänar mest i Sverige?

I Sverige tjänar de advokater som arbetar med skatter och bolagsrätt mest pengar. Enligt en rapport från tidningen Dagens Industri tjänar de cirka 2,5 miljoner kronor per år. De som arbetar med familjerätt tjänar ungefär en miljon kronor mindre. De advokater som tjänar minst pengar är de som arbetar med brottmål, de tjänar cirka 400 000 kronor per år.

Hur mycket tjänar en advokat i månaden efter skatt?

En advokat tjänar vanligtvis mellan 20 000 och 30 000 kronor i månaden efter skatt. Det beror på hur erfaren advokaten är, vilken region man verkar i och vilka uppdrag man får.

Är advokat ett bra jobb?

Ja, advokat är ett bra jobb. Det är ett ansvarsfullt och utmanande jobb som ger en möjlighet att påverka samhället och människors liv på ett positivt sätt. Advokater arbetar med juridik och hjälper människor som behöver juridisk rådgivning och stöd. De kan också arbeta med att företräda klienter i rättsliga tvister.

LÄS  Hur många bor i new york?

Att bli advokat kräver en juristexamen och ett antal års erfarenhet. Advokater arbetar ofta långa timmar och har mycket ansvar. Men det är också ett spännande och utvecklande jobb som ger en möjlighet att påverka samhället och människors liv på ett positivt sätt.

En advokats inkomster kan variera mycket beroende på vilken typ av advokatverksamhet som bedrivs, men generellt kan man säga att inkomsterna ligger i intervallet 100 000-600 000 kronor per år.

Go up