Hur mycket tjänar en tandläkare?

Tandläkare tjänar i genomsnitt cirka 260 000 kronor per år, enligt statistik från SCB. Det innebär att de ligger i toppskiktet av inkomster bland yrkesgrupper. De som tjänar mest per år är oftast chefsåklagare, som tjänar i genomsnitt drygt 370 000 kronor.

Table
  1. Hur mycket tjänar en tandläkare 2022?
  2. Vart tjänar tandläkare mest?
  3. Vem tjänar mest tandläkare eller läkare?
    1. Hur mycket tjänar en käkkirurg?

Hur mycket tjänar en tandläkare 2022?

I dag tjänar en tandläkare cirka 322 000 kronor per år. Det är en relativt hög lön, vilket gör att yrket är populärt. En tandläkares lön kan dock variera beroende på region och kommun. I framtiden kan lönen för tandläkare stiga ytterligare, eftersom det är ett behov av högkvalificerade tandläkare. En tandläkares lön 2022 kan därför ligga på cirka 350 000 kronor per år.

Vart tjänar tandläkare mest?

Tandläkare tjänar i genomsnitt cirka 263 000 kronor per år, enligt statistik från Läkareförbundet. Det innebär dock en stor spridning, då det lönespecifika medelbeloppet för tandläkare ligger mellan 168 000 kronor och 377 000 kronor.

Som tandläkare kan du arbeta inom privat och offentlig sektor, och lönen varierar beroende på vilken typ av arbetsgivare du har. I privat sektor tjänar man generellt mer än i offentlig sektor, men det finns också arbetsgivare som betalar mer än andra.

Tandläkare som arbetar inom offentlig sektor tjänar ofta mer än tandläkare inom privat sektor, men det är inte alltid fallet. Tandläkare som arbetar inom den privata sektorn kan tjäna upp till dubbelt så mycket som sin kollega som arbetar inom den offentliga sektorn.

LÄS  Hur blir man pilot?

Den högsta lönen bland tandläkare får man ofta inom den privata sektorn, men det finns också arbetsgivare som betalar mycket mer än andra.

Vem tjänar mest tandläkare eller läkare?

Tandläkare tjänar mer än läkare. Enligt en rapport från Sveriges Tandläkarförbund tjänar en tandläkare i genomsnitt cirka 345 000 kronor per år, medan en läkare i genomsnitt tjänar cirka 290 000 kronor. Detta beror på att läkare ofta har lägre löner än tandläkare, trots att de har längre utbildning.

Hur mycket tjänar en käkkirurg?

En käkkirurg tjänar cirka 128 000 kronor per år, enligt löner.se. Lönestatistiken är baserad på medelinkomster och långtidsarbetslösheten bland yrkesgruppen.

Tandläkare tjänar i genomsnitt cirka 374 000 kronor per år, enligt undersökningen.

Go up