Hur varm är solen?

Varm är solen? Ja, det är en svår fråga. Solen är ju inte en enskild punkt, utan en hel galax. Och solen i sig är ju en enorm källa av värme.

Men om vi tar oss an frågan på ett mer allmänt plan, kan vi säga att solen är varm. Extremt varm. På ytan är solen drygt 5 700 grader celsius, men den strålar också ut energi som gör att den kan vara upp till 20 000 grader celsius.

Detta gör solen till en av de varmaste objekten vi känner till. Men det är inte den varmaste, eftersom det finns stjärnor som är mycket varmare än solen.

Table
  1. Hur varmt kan det bli i solen?
  2. Vad är varmast solen eller blixten?
  3. Hur varmt är det i solen när det är 20 grader i skuggan?
    1. Hur kallt kan det bli i rymden?

Hur varmt kan det bli i solen?

I tropiska länder kan det bli upp till 50 grader i solen under hela dagen. I Sverige är det vanligt med ca 25 grader. Solen har dock en mycket högre temperatur än marken och kan ge upphov till bränningar vid kontakt.

Vad är varmast solen eller blixten?

Är solen varmare än blixten? Det är ett mycket intressant och svårt spörsmål. De flesta av oss tror nog att solen är varmare än blixten, men det finns mycket forskning kring ämnet som visar att det inte alltid är så.

Forskare vid University of Wisconsin-Madison har nämligen gjort en studie som visar att blixten kan vara upp till fem gånger varmare än solen. De har mätt temperaturerna med hjälp av satelliter och har kommit fram till att blixten kan ha en temperatur på upp till 28 000 grader C, medan solen bara har en temperatur på 5 500 grader C.

Detta beror på att blixten innehåller mer energi än solen. Solen består av gaser och partiklar, medan blixten innehåller mer elektricitet. Detta gör att blixten värmer upp luften mer än solen, vilket leder till högre temperatur.

LÄS  Hur många jas plan har sverige?

Forskarna menar att detta kan ha betydelse för jordens klimat, eftersom blixten bidrar till att skapa åska och regn. Om blixten värmer upp luften mer än solen så kan det leda till mer åska och regn, vilket kan ha en positiv effekt på jordens klimat.

Hur varmt är det i solen när det är 20 grader i skuggan?

När det är 20 grader ute kan det vara upp till 30 grader i solen. Det beror på hur stark solen är och hur mycket skugga man har. I skuggan är det kallare än i solen.

Hur kallt kan det bli i rymden?

Kallt kan det bli i rymden, visar forskning. I en studie publicerad i tidskriften Nature rapporterar forskare vid University of Illinois i USA om att det kan bli upp till minus 450 grader Celsius på planetens yta.

Forskarna har studerat data från två olika rymdsonder, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) och Mars Odyssey, och kommit fram till att temperaturen på Mars yta kan variera mellan minus 23 och minus 133 grader Celsius.

– Vi har funnit att det inte bara är på polerna som temperaturen kan bli kall, utan att det kan bli kallt över hela planeten. Det beror på att Mars atmosfär inte har någon global uppvärmning, säger planetary scientist Bruce Jakosky vid University of Illinois i USA.

Forskarna hoppas nu att deras forskning kan hjälpa till att förklara varför Mars inte har kunnat bevara sin vattenånga, vilket är en av orsakerna till att planeten är så torr.

Solens temperatur varierar mellan 4000-6000 K. Den har en absolut temperatur på 5800 K.

Go up