Vad är skabb

Skabb är en hudinfektion som orsakas av en liten mikroskopisk mångfoting som kallas Sarcoptes scabiei. Det är en allmän hudåkomma som vanligtvis smittar från människa till människa. Skabb kan också smitta upp till hundar, katter och andra djur.

Symtom på skabb är små röda utslag på huden, som vanligtvis är kliande. Utslagen är vanligtvis mest koncentrerade till händer, armar, fötter, axlar, rygg och ansikte. Utslagen kan ibland se ut som ett mönster av små linjer som kallas "skabblinjer". Om du har skabb kan du också känna smärta och brännande känsla.

Behandling av skabb kräver vanligtvis läkemedel. Din läkare kan förskriva en salva, kräm eller lotion för att behandla infektionen. I allmänhet bör du använda läkemedlet i enlighet med läkarens instruktioner. Det är också viktigt att du tvättar dina kläder och sängkläder för att förhindra att infektionen sprids. Om skabben inte behandlas kan det leda till att infektionen blir värre, vilket kan orsaka komplikationer.

Förebyggande är det bästa sättet att förhindra att man får skabb. Om du vet att du har kontakt med någon som har skabb bör du undvika direktkontakt med dem och hålla området rent och desinficerat. Det är också viktigt att tvätta händerna ofta och undvika att dela saker som täcken, kuddar och kläder.

Om du misstänker att du har skabb eller har haft kontakt med någon som har skabb bör du kontakta en läkare för att få rätt diagnos och behandling. Skabb är inte något att ta lätt på, men det är viktigt att du tar hand om det så snart som möjligt för att förhindra att infektionen sprids.

LÄS  Vad är luts

Att förstå vad skabb är och vilka symptom som kan uppstå är viktigt för att skydda sig och andra från infektionen. Skabb är en bakterieinfektion som överförs via hudkontakt med en person som är infekterad, som vanligtvis orsakar intensiv klåda. Det är viktigt att ta itu med infektionen så snart som möjligt för att förhindra att det sprider sig till andra delar av kroppen eller till andra personer. Det finns olika behandlingsmetoder som kan användas för att behandla skabb, inklusive läkemedel och örtmedicin. Därför är det viktigt att lära sig mer om skabb och andra infektioner för att förhindra spridning och bibehålla god hälsa.

Lär dig mer om skabb

...

Go up